Paardenpaspoort
Indien uw paard nooit een paspoort heeft gehad zal deze moeten worden aangevraagd bij de RVO. Als u het originele paspoort kwijt bent, zal er een duplicaat moeten worden aangevraagd bij de uitgevende instantie.
Voor uw bestemming hebt u een geldig paspoort. Zorg dat dit document tijdens de reis bij het paard aanwezig is.
LET OP! Paardenpaspoorten afgegeven ná 1 januari 2016 moeten naast een chipnummer/transpondernummer óók een overeenkomstige tekening en beschrijving bevatten. Indien dit ontbreekt is het paspoort ongeldig en moet er een nieuw exemplaar worden aangevraagd bij de RVO.
Indien het paspoort geen (los) hoofdstuk medische behandelingen bevat, wordt het paspoort als ongeldig gezien. Er moet een nieuw paspoort worden aangevraagd alvorens het paard mag reizen.
Indien het paspoort geen chipnummer/transpondernummer bevat en de uitgiftedatum na juli 2009 is, wordt het paspoort als ongeldig gezien. Er moet een nieuw paspoort worden aangevraagd alvorens het paard mag reizen.
Aanvullende documenten voor uw paard
Voor transport binnen Nederland heeft u geldige documenten en zijn er geen aanvullende documenten noodzakelijk.
Voor transport binnen de BeNeLux en Frankrijk beschikt uw paard over de geldige documenten.
LET OP! Mocht het paard tijdens het transport een andere EU-lidstaat doorkruisen, dan moet het paard voorzien zijn van een TRACES certificaat.
Voor transport met een definitief verblijf op de bestemming binnen de BeNeLux en Frankrijk, dient uw paard naast het geldige paspoort, voorzien te zijn van een TRACES certificaat.
Voor transport met een doorkruising van landsgrenzen binnen de EU, dient uw paard naast het geldige paspoort, voorzien te zijn van een TRACES certificaat.
Voor transport met een doorkruising van landsgrenzen binnen de EU, Noorwegen, Zwitserland, dient uw paard naast het geldige paspoort, voorzien te zijn van een TRACES certificaat en douanedocumenten. De douanedocumenten moeten in het land van herkomst worden afgegeven vóór vertrek waarmee ze feitelijk worden uitgevoerd uit de EU. Een agent aan de grens verzorgt de opmaak van de documenten voor de grenspassage. Daarnaast zorgen zij ervoor dat de invoerrechten en BTW juist worden berekend en aan de betaler worden gefactureerd.
Sinds 1 januari 2021 is Groot Brittannië geen onderdeel meer van de Europese Unie. Mocht u een paard willen vervoeren naar Groot Brittannië dan is een TRACES certificaat enkel noodzakelijk indien het paard op de weg naar Groot Brittannië, andere EU lidstaten doorkruist. Verder is een gezondheidscertificaat noodzakelijk en in het geval van een paard met een paspoort voor fok-, en gebruiksdieren, zullen er ook bloedtesten moeten worden gedaan. Neem contact met ons op voor een passend en vrijblijvend advies. Ook staan wij voor u klaar bij vervoer vanuit Groot Brittannië naar de EU.
Voor intercontinentaal transport zijn de mogelijkheden en beperkingen eindeloos. Daarbij verschilt dit per land.
Eisen vervoerder en chauffeur
Het is voor particulieren niet mogelijk om intercontinentaal transport te boeken. Aan bedrijven worden strenge eisen gesteld qua certificering en vergunningen. Mogelijk kunt u gedeelten van het voortraject zelf uitvoeren, afhankelijk van de bestemming. Vul voor een passend advies en offerte het volledige formulier op de pagina "luchtvracht" in.
Uw transport wordt aangemerkt als commercieel transport. Aangaande de transporteur zijn er aanvullende eisen, indien het transport langer is dan 65 km. De transporteur zal bij een transport, korter dan 8 uur, moeten beschikken over een Type I goedkeuring. Bij een transport dat langer duurt dan 8 uur, moet de transporteur over een type II goedkeuring beschikken. De chauffeur moet in beide gevallen over een vakbekwaamheidscertificaat beschikken.
Uw transport wordt aangemerkt als commercieel transport. Aangaande de transporteur zijn er aanvullende eisen, indien het transport langer is dan 65 km. De transporteur zal bij een transport, korter dan 8 uur, moeten beschikken over een Type I goedkeuring. Bij een transport dat langer duurt dan 8 uur, moet de transporteur over een type II goedkeuring beschikken. De chauffeur moet in beide gevallen over een vakbekwaamheidscertificaat beschikken. Let op! in het geval van transport van en naar Groot Brittannië gelden er aanvullende eisen voor het voertuig en de chauffeur. Zo moet het vakbekwaamheidscertificaat van de chauffeur in Groot Brittannië zijn uitgegeven en het voertuig een goedkeuring uit Groot Brittannië hebben
Uw transport wordt aangemerkt als privévervoer. Naast dat het vervoermiddel geschikt moet zijn voor het transport van paarden, zijn er geen aanvullende documenten of certificaten vereist aan de vervoerder en chauffeur.
Uw transport wordt aangemerkt als commercieel transport. Aangaande de transporteur zijn er geen aanvullende eisen mits het transport korter is dan 65 km. Indien het transport langer is dan 65 km, zal de transporteur moeten beschikken over een Type I goedkeuring en de chauffeur over een vakbekwaamheidscertificaat.
LET OP! In het geval van vervoer naar een dierenarts of kliniek, geldt er een uitzondering op de vergunningsplicht van de transporteur en aanvullende eisen van de chauffeur.